YLEISIÄ HAKUOHJEITA:

Hakukentistä haku tapahtuu alkaa-ehdolla. Esimerkki: Jos esityksen hakukenttään kirjoitetaan 'aina', hakutulokseeen tulevat kaikki aina-alkuiset esitykset.

Sisältää-ehtoa varten hakusanan eteen laitetaan tähti (*). Hakukenttään kirjoitettu *aina antaa tulokseksi esitykset, joiden nimeen sisältyy 'aina', esim. Lainahöyhenet. Varsinkin esityksen nimellä haettaessa kannattaa aina merkitä tähti (*) hakusanan/katkaistun hakusanan eteen. Silloin tulokseen tulevat kaikki haetun näytelmän esitykset riippumatta siitä millä nimellä niitä on esitetty.

Tähteä  (*) voi käyttää haussa myös korvaamaan kirjaimia, esimerkiksi vieraskielisissä nimissä.

Hakutulokseksi tulevassa listassa näkyy 20 hakutulosta kerrallaan. Sivun yläosassa näkyvästä 'Listaa kaikki' -painikkeesta saat näkyviin kaikki hakutulokset.

Tiedot voi kopioida johonkin toiseen ohjelmaan tulostusta varten. Hakutulos on tehty yhteensopivaksi Excelin kanssa, joten kaikista esityksen eri listauksista saa kootuksi yhtenäisen Excel-taulukkomuodossa olevan raportin. Hakuehdon/ehtojen ja lajittelujärjestyksen pysyessä ennallaan valitaan eri listaukset ja kopioidaan ne Excel-taulukkoon toistensa perään. Kysy tarvittaessa neuvoa Teatterin tiedotuskeskuksesta.

 

ESITYSHAKU

Esitys:

Hakukenttä esityksen nimelle. Tähän kenttään kannattaa aina merkitä tähti (*) hakusanan eteen. Silloin tulokseen tulevat kaikki haetun näytelmän esitykset riippumatta siitä millä nimellä niitä on esitetty.

Esimerkki: Jos haetaan Seitsemän veljestä -esityksiä niin hakuehdolla 'seits' tulevat vain siten alkavat esitykset. Jos hakukenttään kirjoitetaan *seits niin tulokseen tulevat myös Sju bröder -esitykset ja vielä Yksi veljeksistä -esitys.

Teoksen kansallisuus:

Teoksen kansallisuus on Ilonassa määritelty pääsääntöisesti kirjailijan mukaan puhenäytelmissä, säveltäjän mukaan musiikkinäytelmissä, koreografin mukaan tanssinäytelmissä. Kaikkiin esityksiin kansallisuutta ei ole merkitty, joten hakutulos ei ole täydellinen. Täydennämme tietoja vähitellen.

Teatteri:

Kun teatterin nimen eteen laitetaan tähti (*), niin mukaan tulevat myös mahdolliset yhteisesitykset muiden teattereiden kanssa.

Esimerkki: Hakuehtoon kirjoitettu Tanssiteatteri Eri tuo ne esitykset, joissa esittäjänä on vain Tanssiteatteri Eri. Hakuehtoon kirjoitettu *Tanssiteatteri Eri tuo myös sellaiset esitykset, joissa esitykselle on merkitty kaksi teatteria, esim. Turun Kaupunginteatteri / Tanssiteatteri Eri.

Ensi-iltavuosi:

Jos merkitsee ensimmäiseen kenttään 1960 ja jättää toisen kentän tyhjäksi, tulokseen tulevat esitykset, joiden ensi-ilta on ollut 1960 tai sen jälkeen. Jos jälkimmäiseen kenttää kirjoittaa 1900 ja ensimmäisen kentän jättää tyhjäksi, tulokseen tulevat 1800-luvulla ensi-illassa olleet esitykset.

Esityskausi:

Esityskaudella tarkoitetaan näytäntövuotta syksystä kevääseen, ajanjaksoa 1.8.-31.7.

Aikavälihaku kannattaa tehdä tästä kentästä jos on tarkoitus hakea tiettynä ajankohtana ohjelmistossa olleet esitykset. Esim. 60-luvulla ohjelmistossa olleita esityksiä tästä kentästä haettaessa mukaan tulevat myös ne esitykset joiden ensi-ilta on ollut 50-luvun puolella mutta ovat edelleen ohjelmistossa 60-luvulla.

Esityskerrat (yksi esityskausi):

Tästä kentästä voi hakea eniten yhtenä esityskautena esitettyjä näytelmiä, kun asettaa kyseisen ajanjakson esityskausi-kenttään. Esim. jos ensimmäiseen kenttään kirjoittaa 100 ja jättää toisen tyhjäksi niin tuloksena ovat esitykset, joilla yhden esityskauden aikana on ollut vähintään 100 esitystä.

Esityskerrat yhteensä:

Esityksen esityskertojen yhteismäärä koko siltä ajalta kun esitys on ollut ohjelmistossa, eli kaikki esityskaudet yhteensä . (Huom. vanhemmista esityksistä esityskertojen määrä puuttuu). Esim. Jos ensimmäiseen kenttään kirjoittaa 500 ja jättää toisen tyhjäksi niin tuloksena ovat esitykset, joiden yhteenlaskettu esityskertojen määrä on ollut vähintään 500 esitystä.

Katsojat (yksi esityskausi)

Vrt. ohje Esityskerrat (Huom. katsojamäärä on merkitty näytäntökaudesta 1968-69 lähtien. Sitä aiempien näytäntökausien kohdalta tieto saattaa puuttua ja siten myös katsojien yhteismääräksi summautuu todellisuutta pienempi luku.)

Katsojat yhteensä

Vrt. ohje Esityskerrat (Huom. katsojamäärä on merkitty näytäntökaudesta 1968-69 lähtien. Sitä aiempien näytäntökausien kohdalta tieto saattaa puuttua ja siten myös katsojien yhteismääräksi summautuu todellisuutta pienempi luku.)

Sukunimi:

Tekijän nimen kirjoitusasun voi tarkistaa Tekijähaun puolella. Esim. Molièren esitykset löytyvät vain laittamalla aksentin oikein. Haun voi tehdä myös Moli mutta silloin tulokseen tulee esim. Molina. Tähteä (*) voi käyttää korvaamaan epävarman kirjaimen, joten hakuehto voi olla esim. Moli*re.

Genre:

Kaikkiin esityksiin genreä ei ole merkitty, joten hakutulos ei ole täydellinen. Täydennämme tietoja vähitellen.

Lisätiedot:

Asiasanahaku. Haku tehdään aina sisältää-ehdolla, siis hakusanan eteen merkitään *(tähti).

LISTAUKSEN JA LAJITTELUJÄRJESTYKSEN VALINTA

Hakuehtojen asettamisen jälkeen valitaan listaus. Kaikissa listauksissa ovat esityksestä esityksen nimi, ensi-ilta (jos tieto on), ensi-iltavuosi ja teatteri. Kun kohdistimen vie listauksen kohdalle näkyvät kuhunkin listaukseen tulevat tiedot.

Peruslista: Esitys, Ensi-ilta, Ensi-iltavuosi, Teatteri

Suppea tekijälista: Esitys, Ensi-ilta, Ensi-iltavuosi, Teatteri, Kirjailija/Käsikirjoittaja, Dramaturgi, Säveltäjä/musiikki, Koreografi, Ohjaaja, Lavastaja, Pukusuunnittelija, Valosuunnittelija, Äänisuunnittelija, Muu tehtävä

Laaja tekijälista: Esitys, Ensi-ilta, Ensi-iltavuosi, Teatteri, Kirjailija/Käsikirjoittaja, Dramaturgi, Säveltäjä/musiikki, Koreografi, Ohjaaja, Lavastaja, Pukusuunnittelija, Valosuunnittelija, Äänisuunnittelija, Kapellimestari, Kääntäjä, Naamioinnin suunnittelu, Nuket, Tanssija, Tuottaja, Muu tehtävä, Rooli

Tilastolista: Esitys, Ensi-ilta, Ensi-iltavuosi, Teatteri, Esityskerrat yhteensä, Katsojat yhteensä, Esityskaudet/Esityskerrat/Katsojat

Muut tiedot: Esitys, Ensi-ilta, Ensi-iltavuosi, Teatteri, Auktoriteettinimi, Muut nimet, Genre, Genren alaluokka, Teoksen kansallisuus, Esityskieli, Suomen kantaesitys, Lisätiedot, Näyttämö, Oikeudet (esitys)

Listauksen voi valita aakkosjärjestyksessä tai aikajärjestyksessä.

HAKUTULOKSET

Hakutuloksen listauksessa esityksen nimeä klikkaamalla pääsee katsomaan esityksen perustietoja.

Jos ensi-iltavuosia on kaksi, on kyseessä esityskausi koska ensi-iltapäivämäärä ei ole tiedossa. Esim. Ensi-iltavuosi 1970,1971 tarkoittaa, että ensiesitys on ollut näytäntökaudella 1970 – 1971.

Tiedot voi kopioida johonkin toiseen ohjelmaan tulostusta varten. Hakutulos on tehty yhteensopivaksi Excelin kanssa, joten kaikista esityksen eri listauksista saa kootuksi yhtenäisen Excel-taulukkomuodossa olevan raportin. Hakuehdon/ehtojen ja lajittelujärjestyksen pysyessä ennallaan valitaan eri listaukset ja kopioidaan ne Excel-taulukkoon toistensa perään. Kysy tarvittaessa neuvoa Teatterin tiedotuskeskuksesta.

TEOSHAKU  

Teoshaun puolelta voi hakea esim. jonkun kirjailijan Suomessa esitetyt näytelmät. Hakutulokseen tulevat kaikki nimet, joilla näytelmää on esitetty sekä lisäksi tekijä(t). Esityshaun puolelta hakutulokseen tulevat kaikki näytelmän esitykset eri teattereissa.

TEKIJÄHAKU

Tekijähaussa saat listattua yhden teatterintekijän kaikki tehtävät.

Tekijähaussa löytyvät toistaiseksi kattavasti vain kirjailijat. Säveltäjät, dramaturgit, koreografit ja ohjaajat mainitaan 1992 jälkeen osassa hakutuloksista. Muita tekijöitä ja rooleja on tietokantaan tallennettu vuodesta 2002 eteenpäin. Täydennämme aikaisempia tietoja vähitellen.

Hakutuloksen listauksessa nimeä klikkaamalla pääsee katsomaan tekijän perustietoja. Henkilötietojen lisäksi hakutulokseen listautuvat kaikki esitykset, joissa henkilö on ollut mukana.